Blog 2.

A siker kulcsa

Ebben a cikkben elméleti oldalról közelítjük meg a zenélést, a SIKER lehetséges kulcsát, illetve azokat a fránya részleteket, ahol az "ördög lakozhat".

A rutinosabb zenészek nem fognak csodálkozni a következő mondaton: nincs mindenható recept a sikerre, vagy ahogy szokás mondani: nincs siker-gomb. Régóta foglalkozunk zenéléssel, zenekészítéssel (közel 25éve vettük kézbe az első gitárt) és talán szerénytelenség nélkül mondhatjuk, megadatott nem 1 és nem 2 olyan produkció, amely relatív komoly sikert ért el, ezért az eddigi tapasztalatainkat és meglátásainkat meg szeretnénk veletek osztani.

A legfontosabb, hogy teljesen átalakul(t) a piac, és ezáltal a zeneipar is. Ennek eredményeképpen a zenekari megjelenések és egyéb produktumok egészen más megvilágításba kerültek az utóbbi néhány évben. Az "egészen mást", azt gyökeresen másra értjük. Manapság a dal kb. 60%-ot ér a teljes produkció "tortájából", míg a maradék, masszív 40% a körítés, amely magában foglalja a promóciót és a brand-et. Nálunk jóval nagyobb (külföldi) guruk azt mondják, ez az arány inkább 50-50, sőt 40(zene)-60(körítés) százalék is lehet. Elgondolkodtató és durva számok.

A legtöbb amatőr/félprofi zenekar - bár örömmel tapasztaljuk, hogy egyre többen érzik és értik meg a "tálalás" jelentőségét - relatív rövid távlatokban gondolkodik és csak, vagy nagyban magára a dalra koncentrál. Persze az egyáltalán nem baj, ha valaki a zenére helyezi a fókuszt, ez alap; de az annál inkább bibi, ha a körítésre nem. A zenélést, zenekarosdit egyben kell nézni, már ha sikert akartok. Koncepció kell és a promócióra(reklám, körítés), mint igen komoly tényezőre oda kell figyelni.
Ha megnéztek egy 2012 körüli PURE MUSIC döntős videót, már akkor is azt kérdeztük a zenekaroktól, hogy mik a célok a következő évre vagy időszakra. Ez nem volt véletlen. A jól működő bandák, előadók 1-2 évre előre gondolkoznak. A vállalkozások is 1-2-3 évre minimum. Mármint a komoly vállakozások. Ez az egyik legfontosabb tétel, hogy ki kell találni a megjelenéseket, videóklippeket, stúdiófelvételeket minimum fél/1 év távlatában és tartani is kell hozzá magatokat.

Lehet erre azt mondani, hogy: "Ez baromi nehéz, mi dolgozunk, tanulunk, plusz iszonyat bonyolult összeszervezni 3-4-5 embert, meg egyébként is tele vagyunk gondokkal stb.", amire azt tudjuk válaszolni, hogy a jól működő zenekarok is hasonló cipőben járnak, vagy ahogy a francia mondja: C'est la vie / Ilyen az élet: ha sikert akarsz, tervezz és légy kitartó abban, amit elkezdtél. Médiastúdióról lévén szó elég sok budapesti és más, országos szinten is ismertebb zenekarral, zenésszel találkozunk, futunk össze vagy projektelünk és bizton állíthatjuk, kivétel nélkül azt halljuk tőlük is, hogy baromi sokat dolgoznak a promóción(értsd: körítésen), illetve, hogy a terveket és a célkitűzéseket betartsák/elérjék.

A zenekarosdi - nem győzzük hangsúlyozni: már ha valaki komolyan gondolja és nem csak szimpla hobbiként tekint rá - kemény meló. Ez egy kvázi vállalkozás, ahol ugyanolyan szabályok vannak, mint az üzletben.
Megbízhatatlan vagy? Nem mész el koncertre, vagy riportra, mert előző este éppen "buli" volt? Rendszeres a késés, pontatlanság zenekari dolgokkal kapcsolatban? Ez sajnos bukta. A szakma szűk és zárt. Ha valaki komolytalan, gyorsan elvághatja magát egy életre. Ugyanez fordítva is működik persze, de ez alapnak tekinthető: ha valaki korrekt és megbízható, az tovább tud lépni, szívesebben fogják hívni koncertre, riportra stb.
Szóval az első fontos lépések a sikerhez - remélhetőleg - megvannak: Koncepció, tervezés és megbízhatóság + korrektség.

A második lépés maga a jó dal. Ez egy relatív szubjektív témakör. Olyan eszement sokat ezen nem szeretnénk rugózni, az a szitu, hogy bármilyen meglepő, de ez az a tétel, ami a leggyakrabban teljesül. Tényleg sok jó dal készül például nálunk is, de ezeket nem, vagy csak részben tudják 'kiaknázni', csúnya szóval eladni. Itt gyorsan megjegyeznénk, hogy aki 1 óra felvétel és 1 óra utómunka alatt szeretne professzionális hangfelvételt kapni, az csalódni fog. Egy dal elkészítése több óra és az utómunka is hasonlóan nem kevés. Ezt érdemes letisztázni mindenkinek magában, mert demót, vagy "valamilyen" felvételt lehet rögzíteni kapkodva, de az messze lesz a jótól. Időnként több napot is ülünk egy-egy dalon. Itt picit visszakanyarodva az elejéhez, a (valódi) sikert nem adják se könnyen, se olcsón.
És tulajdonképpen meg is érkeztünk a lényeghez. Ezt sokan még nem 'vágják', de nagy öröm, hogy egyre többen igen: a zenét el kell tudni adni. Sokak szerint ez csúnya dolog, hiszen a művészetet, a dalt nem szabadna piaci alapon méricskélni vagy egyáltalán értékesíteni. Akik így gondolják, azok véleményét maximálisan tiszteletben tartjuk, viszont aki lépést szeretne tartani a korral, fejlődni szeretne, mi több, előbb-utóbb pénzt kíván keresni a "portékájával", annak bizony piacra kell dobnia az árut, ami jelen esetben az előadó/zenekar, és természetesen a zene.
Itt újból megosztanánk néhány személyes gondolatot.

Több studio-iNside produkció volt az elmúlt években is, amelyeknél kemény munkával, kitartással, na meg persze komoly energiaráfordítással sikereket értünk el. Volt ezek között MTV Music Hungary lejátszás napi rotációban, több hónapon keresztül, MR2 Petőfi Top 100-ba kerülés, ugyancsak napi rotációs lejátszással, vagy pl. (több)százezres videóklip nézettség rövid idő alatt, illetve egyéb, számtalan rádiós, tévés stb. megjelenése általunk készített produkcióknak; ezeket azért említjük meg, mert igen sok visszajelzés, tapasztalat van, hogy mi lehet az út és a megoldás a sikerhez, de sajnos mindig oda lyukadunk ki, hogy bele kell tenni az energiát a projektekbe...Időnként persze mi is szeretnénk hinni a tündérmesékben, hogy gyorsan, minimális befektetéssel sikerülhet a befutás, meg nyilván vannak ritka kivételek is, de nem ez a jellemző.

Ott jártunk, hogy el kell tudni adni a portékát. Hogyan vágjunk bele?

ONLINE JELENLÉT: Először is, az online jelenlétnél kevés fontosabb van manapság. Nagy újdonságokat nem fogunk mondani, de a tapasztalatunk az, hogy mégis érdemes elfilózgatni rajta. Aki hébe-hóba posztol a Facebook-jára bármilyen gyenge minőségű fotókat, semmitmondó, oda nem illő posztokat, "lopott montázsokat, idézeteket", az ne várjon csodát. A minőségi online jelenlét újfent meló. Nem kicsi. Ebbe ugyanúgy bele kell tenni az energiát, mint a zeneírásba. Aki azt gondolja, hogy megírja a dalt, aztán felveszi és egyszercsak kiposztolja, majd várja a hőn áhított sikert, az valószínűleg csalódni fog. A mi tanácsunk, hogy kezeljétek nagyon precízen és komolyan az online felületeiteket. Ez manapság alapvető. Posztoljatok 1-2-3 naponta, tehát legyen tartalom rendszeresen és ezek a tartalmak legyenek érdekesek. Manapság a Facebook, az Instagram megy nagyon, de ez napi szinten változik, lehet holnapután már mi is mást írnánk.

FOTÓK: Az egyik legfontosabb dolog, hogy jó fotók legyenek a zenekarról, vagy az előadóról. Ezt elsősorban a profil és a 'coverfotókra' értjük. A jón, a minőségit értjük. Persze lehet erre ellenpéldákat hozni, hogy X popsztár vagy Y szuperbomba ismerős kitett egy telefonos képet és 10.000 like érkezett rá, nyilván mindig vannak kivételek, de a sikeres(ebb) zenekarok, előadók esetében mi - és még sokan mások is - azt látjuk, hogy bizony oda kell figyelni a fotókra, amiket kitesztek. A fényképek már csak azért is fontosak, mert az online vagy akár papír alapú sajtótermékek esetében sem hátrány, ha professzionális a megjelenésetek. Ez megint egy olyan tétel, amire lehet legyinteni, hogy majd 'Z', vagy 'K' haver megcsinálja, neki úgyis van valami 'komolyabb' fényképezőgépe, lehívjuk a próbaterembe, jó lesz az ott; de a valóság általában az, hogy ezek nem igazán lesznek profi cuccok (tisztelet a kivételnek). Szóval sok kicsi sokra megy, ez is egy olyan apró részlet, ahol az ördög megbújhat.


VIDEÓKLIP: Komoly tényező, talán a legkomolyabb. Azt szokták/szoktuk mondani, hogy manapság már konkrétan vétek kijönni mozgókép nélkül. Nyilván ezt nem úgy kell érteni, hogy valaki felvesz egy 6-7 számos lemezt és mindegyikhez klip dukál, de a tendencia az, és ezt látjuk számtalan nagyobb bandánál, hogy egy 6-7 számos lemeznél, 2-3 klipet minimum csinálnak. Ez talán nem lehet véletlen. A ma embere ugyanis látni szeretne titeket, egyszerűen kevés a fiataloknak (elsősorban ők a zenefogyasztók) csak a hang, vagy az állókép. Unatkoznak közben, és ha unatkoznak továbbklikkelnek. A szövegvideók relatív félmegoldások, de sokkal jobban működnek a semminél, mert ott legalább történik valami, tudják olvasni a szöveget közben. Nyilván erre is lehet azt mondani, hogy "ez pénzbe kerül, erre nekünk nics lehetőségünk." Itt vissza kell térnünk az egyes ponthoz. Ez egy vállalkozás, amibe be kell fektetni. Ha nem teszel bele energiát, szinte esélyed sincs kitörni. Vannak csodák és kivételek, léteznek olyan álló, fényképes, vagy egyéb szövegvideók, ahol milliós nézettség van, de ezeken most ugorjunk át, a nagy átlag nem ilyen.

PROMÓCIÓ/BRAND-ÉPÍTÉS: Mi is ez? Ha nagyon gyorsan kellene megfogalmazni, akkor a 'brand' az maga a márka, azaz a produkció. Ti vagytok a 'márkák'. Már ha sikeresek akartok lenni, ezt tegyük hozzá mindig. Szóval a 'brand' az az, amiről felismerhetőek, megjegyezhetőek vagytok, ami miatt belevésődtök az emberek agyába, hallójárataiba. Ez lehet maga a dal hangzása, dallamvilága, szövege, mondanivalója, de lehet a rólatok készült fotók, videók, visszatérő eleme, vagy mindezek összessége is, aztán az öltözködésetek, a színpadi viselkedésetek, megjelenésetek stb. Bármi, ami egyedivé tesz titeket ebben az óriási nagy masszában, amit zeneiparnak hívunk. Rengeteg produkció van, istentelen sok zenekar és előadó: szóval brand-et kell építeni, különben elvesztek a tömegben. A brand-építés jelentős része összefügg a promócióval, tehát a "körítéssel" : a fotókkal, a klipekkel, a posztokkal, a logókkal stb. 

És itt jöttök Ti a képbe. Le kell fektetni az alapokat, terveket kell felállítani és át kell gondolnotok, hogy a jövőben mit szeretnétek elérni. Ez a fránya élet olyan gyorsan eltelik, hogy 1 év gyakorlatilag semmi, 'lópikula'. 

Tehát aki sikert akar, az elsősorban írjon jó dalokat, tűzzön ki elérhető célokat és kitartóan kezdje el megvalósítani azokat. Persze lehet erre megint azt mondani, hogy izé, mi ezt nem tudjuk így megoldani, nem is nagyon értjük, hogy mit kéne csinálni...Azt tudjuk erre válaszolni, hogy relatív részletesen leírtuk a meglátásainkat + zenekari megbeszéléseket kell tartani, ne féljetek attól, hogy nincsenek jó ötleteitek. Számtalanszor találkozunk bandákkal, akik elmesélik , hogy a próbatermi zenélésen kívűl, csak hébe-hóba beszélgetnek a tervekről és nincsenek is igazán konkét "brain storming"-ok(ötletelések). Ez hiányosság, amin érdemes változtatni. Ami még fontos, hogy senki ne várjon csodát & sültgalambot, illetve azt, hogy a próbateremben zenélve fel fogják fedezni, vagy éppen az ajtó előtt elmenve meghallja őket valaki, hogy úristen de jó, ezekből világsztár lesz.
A munkamegosztás: szinte alapszabály, hogy mindenkinek ki kell venni a részét a melóból. Ha van pl. egy 4 tagú zenekar, akkor - ma már 8-adjára ismételjük, ezért elnézést, de nem lehet megkerülni - vállalkozásként kell rá tekinteni. Manapság kevés, ha valaki csak zenélni jár le a próbaterembe. Mindenkinek ki kell vennie a részét a melóból, különben előbb-utóbb robbanni fog a 'bomba' és csak a probléma lesz belőle, amikor valakinél kiborul a bili. Ha ketten tolják a szekeret, ketten meg csak ülnek rajta, akkor buktára lehet számítani. Megfordítva a dolgot, olyan viszont soha nincs, hogy patikamérlegen kiszámolva mindenki ugyanannyit tesz a zenekarért. Valaki mindig (picit) többet dolgozik, de a lényeg, hogy az összes tagot érdemes bevonni a feladatokba; nem könnyű, de mi könnyű manapság az életben?

Elérkeztünk a következő témakörhöz. Gyakran megkeresnek minket, hogy tudunk-e jó manager-t, illetve ismerünk-e valakit aki felkarolná/befuttatná őket. Röviden igen, ismerünk, de...

A manager-ek, management-ek, a producer-ek és a kiadók csak a relatív kész, már valamelyest működő, befutott dolgokat szeretik "tolni", felkarolni. Ezért mondjuk és ezért írtuk az első posztban, hogy manapság picit mindenhez kell értenie egy zenésznek. 

Az első időszakban, a manager-i szerepkört is fel kell vállalni valakinek -általában- a zenekarból. Nincs olyan sajnos, hogy valaki ingyen munkaórákat, telefont és benzint stb. fog beletenni egy bandába vagy előadóba csak úgy. Persze itt is vannak kivételek, lehet hallani hébe-hóba, haveri, rokoni egyéb alapon működő "managelésekről", de ezek ritkák és gyakran fuccsolnak be idő előtt. Vannak azért kivételek itt is, de ritka.
Szóval kezdetben a saját manager-eteknek kell lennetek: magatoknak kell kezelni a Facebook oldalatokat (valós munkát beletéve, relatív profin), + az egyéb online megjelenési formákat, nektek kell a koncerteket leszervezni, a rádiós kapcsolatokat kiépíteni, a fotózásokat megszervezni, brand-et építeni stb. Aztán, ha elértek egy szintet, és van piacotok, van a portékátoknak, a zenéteknek közönsége, akkor -ne féljetek- előbb-utóbb jelentkezni fognak, hogy foglalkoznának veletek. 

Most így visszaolvasva még legalább mindegyik mondatot 8-10 észrevétellel ki lehetne egészíteni, de sajna arra már nincs kapacitásunk. A másik, hogy nehogy készpénznek vegyétek azt, amit mi most leírtunk. Ezek megvilágítások, vélemények, amiket érdemes elraktározni, átgondolni, viszont a siker valódi kulcsa nálatok, illetve bennetek van. Ott kell keresgélni. :)

KEEP ROCKIN'